Túl a sörényen

Premier League szezonindító

2019. augusztus 07. - bakker88

Végre megint itt vagyunk! Pár nap és kezdődik a PL 2019/2020-as idénye. Kölyökkorunkban egyenesen rosszul voltunk az augusztustól, gondolom sokan voltak vagy vannak még most is így ezzel a srácok közül. Az elmúlt néhány évben viszont változott a helyzet, manapság a nyár nagyjából annyit jelent, hogy jobban izzadunk, mint általában, és nincs klubfutball, így mivel ilyenkor kezdődik a szezon az augusztus eleje-közepe az év egyik legszebb időszakává manifesztálódott.


Mi történt eddig, mire számíthatunk?

Amit szezonkezdetekkor rendszeresen el lehet mondani, miszerint minden eddiginél izgalmasabb lesz a bajnokság, az most is helytálló, de talán nem úgy, mint 2-3 éve. Értjük ezt arra, hogy anno 5-6 bajnokesélyesről lehetett beszélni, de most inkább megint a kiélezett City - Liverpool versenyfutás lehet a domináns, amibe esetleg a Spurs piszkálhat bele.

A City kerete brutális. Majdnem minden posztra van két hasonló képességű játékosuk. Hozzájuk nyáron még csatlakozott egy spanyol balhátvéd, Angelino a PSV-ből, hiszen Delph az Evertonhoz igazolt, Mendy állapota pedig kérdéses. Az idősödő Fernandinho pótlását nem a néha bizonytalankodó Gündogannal kívánta megoldani Guardiola a jövőben, ezért szerezték meg Rodrit az Atletico Madridtól, aki a Community Shielden stabil pontja volt csapatának. Sané levegőben lógó távozása sem jelentene hatalmas érvágást, hiszen Sterlingen kívül Bernardo is bevethető a széleken, illetve több lehetőséget kaphat idén Mahrez, aki az előző szezonban csupán 14 bajnokin volt kezdő.

A Liverpooltól Mignolet, Sturridge és Alberto Moreno távoztak, viszont úgy tűnik, hogy ebben az ablakban, ami augusztus 8-án zárul, a klub nem igazol a kezdőbe. Mignolet pótlására a spanyol Adrian érkezett, aki West Hamben védett korábban, rajta kívül két tehetséges tinédzser Harvey Elliot és Sepp van der Berg csatlakozott, de ők inkább a jövő emberei. A Pepe-Fekir-Depay pletykákból az első kettő biztosan füstbe ment, de úgy néz ki a holland érkezéséből sem lesz semmi. Ezek tükrében továbbra is égető kérdés a Salah-Mané-Firmino trió tagjainak esetleges rotálása, pótlása. Origi, Shaqiri, a pre-season meccseken ígéretesen játszó, de még felnőtt tapasztalattal nem rendelkező Brewster és esetleg Oxlade Chamberlain jöhet szóba, de utóbbi a 17/18-as szezonban már jellemzően a középpálya közepén kapott szerepet.

A Tottenham kapcsán a közvélemény mindig úgy tartja, hogy az a legnagyobb feladatuk, hogy megtartsák értékeiket, ami ezen a nyáron is úgy néz ki, hogy sikerül. Trippier igazolt az Atletico Madridba, viszont Kane, Eriksen, Alli, Son, akiket már 2-3 éve folyamatosan „elad” a sport-bulvársajtó ezer meg egy helyre, továbbra is a klubnál maradnak. Ráadásul érkezett a középpályára Tanguy Ndombelé a Lyonból, aki nagyon jó fogásnak tűnik. A keret megvan, az edző megvan, most már a stadion is felépült, ismét az a kérdés, hogy a Spurs át tudja-e lépni saját árnyékát.

A Manchester United évek óta az útkeresés állapotában van. Tavaly Solskjear érkezésekor néhány meccs erejéig felvillantották azt, hogy mi rejlik ebben a keretben, de a szezon igen gyatrán végződött. A norvég mester a védelem megerősítésében látja a megoldást, ezért érkezett az előző idény egyik felfedezettje Aaron Wan Bissaka, továbbá a Leicester kulcsembere Harry Maguire. Utóbbi a 80 millió fontos vételárral elvette Van Dijktól a minden idők legdrágább védője címet. Pogba úgy tűnik marad, és a pletykák szerint a United letett Dybala megszerzéséről, így valószínű, hogy Lukaku se megy.

Outkeresésről beszélhetünk egy ideje az Arsenal kapcsán is, ahol a nyáron Pepe érkezésével tovább erősödik a támadó szekció, kiegészítve az Aubameyang – Lacazette párost, ezt megtámogatva Mkhitaryannal tényleg fantasztikus névsort kapunk. A középpályára érkezett - az ingyen távozó Ramsey pótlására - Danny Ceballos kölcsönből a Real Madridtól. A gyakran bizonytalankodó védelembe viszont nem került új játékos, sőt Koscielny visszatért Franciaországba a Bordeaux-hoz. Az Ágyúsok ugyan megszerezték a 18 éves William Salibát, de ő még egy szezont marad kölcsönben a korábbi egyesületénél, a Saint-Étienne-nél.

A Chelsea nehéz helyzetbe került azzal, hogy ebben az átigazolási időszakban nem regisztrálhattak új játékost a klubba. Így is érkezett hozzájuk Pulisic a Dortmundból, akivel már a büntetés életbe lépése előtt megegyeztek, illetve az előző szezont kölcsönben a kékeknél töltő Kovacic végleg a klub kötelékébe került. Eden Hazard Madridba igazolásával egy igazi világklasszist vesztett el a csapat, mondhatni az egyetlen igazi klasszisát. Kölcsönből visszatért Abraham, Batshuayi, és az előszezonban jó formában játszó Mason Mount is. Az új menedzser kinevezése egy kis nyugalomra adhat okot a szurkolóknak, nem is feltétlenül az eredmények tükrében, inkább abból a szempontból, hogy az elmúlt években a játékosok és a korábbi menedzserek között rendszeresen tapasztalhattunk feszültséget, legyen szó Mourinhoról, Contéról vagy akár Sarriról. Ez vélhetően változni fog Frank Lampard érkezésével.

Az elmúlt 10 szezonban egyszer fordult elő, hogy 2 csapat is kiszorult az első 6 helyről a Top6-ként emlegetett klubok közül. Ez 2016-ban történt meg, akkor a Liverpool 8. a Chelsea pedig 10. helyezett lett. Az azóta lejátszott három idényben viszont a Top6 rendszerint  valóban a Top6 volt. A 19/20-as kiírásban sem várhatunk hatalmas felbolydulást ez ügyben, viszont a Wolves-West Ham-Everton hármasnak van esélye kicsit megkavarni az állóvizet. Az előző szezon meglepetését produkáló Farkasok azon kívül, hogy Jimenezt és Dendonckert végleg leigazolták a tavalyi kölcsönszerződtetés után, megszerezték Cutronét az AC Milantól, illetve meghatározó játékosuk egyelőre nem távozott. A West Ham elveszítette a Kínába igazoló Arnautovicot, viszont érkezett helyette Sebastien Haller, aki a Frankfurt színeiben jó szezont ment a Bundesligában. Pablo Fornals személyében egy támadó szellemű középpályással is gazdagodott a kelet-londoni klub, ő a Villarealból igazolt Angliába. Az Evertonból Idrissa Gueye a PSG-be szerződött, az ő helyét Jeanne-Philippe Gbamin hivatott betölteni, aki az előző idényben a Mainz játékosa volt. Egy év kölcsön után végleg a klubnál marad André Gomes, és a nyár egyik legizgalmasabb fogása is a liverpooli kékekhez köthető, Moise Keane a Juventus szupertehetsége 5 évre szerződött a csapathoz.

A Leicester City-Bournemouth-Watford-Crystal Palace-Newcastle ötös lehet az, akiknek kiesési gondjaik nem lesznek, de legfeljebb az alsóház tetejéért vívnak majd harcot. A Leicester végleg megszerezte Teilemans-t, és a Newcastle-től leigazolta Ayoze Perezt, viszont túladott legnagyobb értékén Harry Maguire-ön. Igaz a Celticből visszatért az egy évre kölcsönadott Filip Benkovic, de azért a védelemben akadhatnak gondjai a rókáknak. A Bournemouth ismét a Liverpoolból erősített, Harry Wilson érkezett egy évre kölcsönbe, mellette Philip Billing szerződött az angol riviérára a kieső Huddersfieldből. A Watford szerződtette a rutinos Dawsont a védelem közepére, Welbecket a támadósorba és megvált az előző szezont kölcsönben töltő szélsőéjtől Lukebakiotól. A Palace végleg megszerezte Jordan Ayewt, és ahogy már említettük, eladta a Unitednek Aaron Wan Bissakát. Gary Cahill érkezett ingyen a védelem közepére. A legnagyobb kérdés, Zaha sorsa még továbbra is nyitott. A Newcastle Joelinton és Saint-Maximim megszerzésével két hatalmas tehetséget tudhat magáénak, de az értük kifizetett összeg alapján mind a kettejüktől sokat remélnek a szarkák, mi pedig kíváncsian várjuk az eredményt.

Az előző szezonban a Burnley, a Southampton és a Brighton is csak a legvégén nyugodhatott meg, hogy sikerült elkerülniük a kiesést. Valószínű, hogy idén is a vonal fölött maradás lehet a legfőbb céljuk. A Burnley-nél Jay Rodriguez és Erik Pieters érkezése említésre méltó, de ezek a transzferek sem robbantották fel a világsajtót, viszont sikerült jó áron túladniuk Heatonon, így kinullázva az egyenlegüket. A S’oton azonkívül, hogy végleg megszerezte Ingset, lecsapott a Birmingham gólzsákjára, Che Adamsre és a Standard Liege balszélszőjére, Moussa Djenepóra. A támadószekciót tovább erősítendő Boufal visszatért kölcsönjátékából, mint ahogy Hoedt és Cedric is a védelembe. A Brighton a másodosztályból igazolt kettőt is, a támadósorba Neal Maupayt, védelembe Adam Webstert, és a Genkből érkezett még egy belga szélső, Leandro Trossard, akivel a kölcsönbe távozó Knockaert pótlását kívánják majd megoldani.

A feljutók közül a bajnok Norwich nem nagyon költekezett, a második Sheffield Utd és a play-off győztes Villa viszont annál inkább. Ha figyelembe vesszük, hogy a birminghamiek csak ötödikek voltak a másodosztályban, jogosnak is tűnik az igyekezetük. A Norwich csapatába kölcsönbe érkezett Ralf Fahrmann, aki a németen kívül bármelyik más válogatottnak oszlopos tagja lehetne, de balszerencséjére olyan kapusokkal kell a nemzeti csapatba kerülésért küzdenie, mint Neuer, ter Stegen, Trapp, Leno és még sorolhatnánk. A Sheffield United jobban zsebébe nyúlt, és elsősorban a támadó szekciót erősítették. Oliver McBurnie érkezett a Swansea-tól és Lys Mousset a Bournemouth-tól. Plusz ingyen megszerezték a védelembe a veterán Jagielkát. Az Aston Villa bankot robbantott. A klub idén nyáron tagja a legtöbbet költő európai top5-nek, úgy hogy a bevétel egyelőre nulla font. A csapat minden pontjára érkeztek játékosok, íme a névsor a teljesség igénye nélkül: Wesley (támadó) Club Brugge, Tyron Mings (középső védő) Bournemouth, Douglas Luiz (középső középpályás) Man City, Trezeguet (szélső) Kasimpasa, Matt Target (szélső védő) S’oton, Tom Heaton (kapus) Burnley stb… És ez távolról sem a teljes lista.

Tippek

Élmezőny, BL helyek

Mint ahogy arról már fentebb szó esett, ismét egy kiélezett City-Liverpool versenyfutásra számítunk. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a Manchester City lesz a bajnok sorozatban harmadjára, a Liverpool pedig ismét második. A bronzérmet a Spurs szerzi, és az utolsó még BL-t érő helyre a Manchester United futhat be.

EL helyek

Induljunk ki abból, hogy az FA és a Ligakupát is olyan csapat fogja nyerni, akik a bajnokságban is megszerzik a jogot a nemzetközi kupaindulásra. Az Arsenal tartja magát az ötödik helyen, a Chelsea pedig Hazard hiányát megszenvedve hatodik lesz. A kékeknél ennek a szezonnak a türelemről kell szólnia, legfőképpen Frank Lampard irányába. Tehát szerintünk a Top6 idén is az első hatban végez. Az utolsó EL helyért nagy küzdelem várható, aminek idén az Everton lesz a győztese, ők érhetnek oda a 7-ik helyre.

Középmezőny

Az európai kupaindulásról idén a Wolves lemarad, mint ahogy a West Ham és a Leicester is, de a felső házban végeznek. A 11-14. helyekre a Crystal Palace, Newcastle, Bournemouth és Watford csapatokat várhatjuk, nem feltétlenül ebben a sorrendben.

Kiesés elől menekülők

A három feljutón kívül (Norwich, Sheffield Utd és Aston Villa), a Burnley, a Southampton és a Brighton vívnak majd harcot a kiesés ellen. Valószínűleg 2020 májusában is hasonló lesz a felállás, mint ’19-ben, két frissen feljutó csapat rögtön búcsúzni is fog. Az Aston Villa és a Sheffield Utd nem tudja majd kiharcolni a Premier League tagságot a következő idényre. Mellettük a Brighton fog búcsúzni az élvonaltól, a Burnley-S’oton-Norwich trió pedig marad a PL-ben.

 

Rendkívüli izgalmakkal várjuk, hogy újra elinduljon a világ legjobb bajnoksága. Rengeteg nagy csatára, drámára, tündérmesére és meglepetésekre számítunk, mint ahogy az általában lenni szokott minden évben.

ui.: Az átigazolási infókat kezeljétek úgy, hogy ez a cikk augusztus 5-6-án íródott!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://soreny.blog.hu/api/trackback/id/tr5615000278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása