Túl a sörényen

Osztálylépés = szintlépés?

A tavalyi Championship gólvágói idén a Premier League-ben bizonyíthatnak.

2019. augusztus 14. - bakker88

Az angol Championship 18/19-es idényében kilenc játékos jutott 20 rúgott gól fölé a 46 forduló alatt:

Teemu Pukki 29 gól/ 10 gólpassz (Norwich)
Neal Maupay 25/8 (Brentford)
Tammy Abraham 25/3 (Aston Villa)
Billy Sharp 23/4 (Sheffield Utd)
Dwight Gayle 23/3 (West Brom)
Jay Rodriguez 22/5 (West Brom)
Che Adams 22/4 (Birmingham)
Oliver McBurnie 22/4 (Sheffield Utd)
Jarrod Bowen 22/4 (Hull)

A 9 játékosból egyedül Jarrod Bowen maradt a Championshipben a Hull csapatában. Pukki, Sharp és McBurnie feljutókként kérültek a Premier League-be és maradtak a csapataiknál. Maupayt a Brighton vitte, Rodriguez a Burnley-hez került és Che Adamsre pedig lecsapott a S’oton. Abraham kölcsönből visszatért a Chelsea-hez, ugyanígy Gayle pedig a Newcastle-höz.

gayle_01.jpg

a kép forrása: skysports.com

Nem véletlenül hagytam utoljára a sorban a szarkák angol támadóját, mert az ő példája jellemző több támadóra is. Gayle ötöd- majd negyedosztályban eltöltött egy-egy idény után 2012 őszén mutatkozott be az akkor másodosztályú Peterborough Unitedban. Azóta 3 évadot töltött a Championshipben és 4-et a PL-ben. Mind a három másodosztályban töltött idényében 10 gól fölé jutott, sőt kétszer a 20 gólos álomhatárt is átlépte. 16/17-ben a Newcastle színeiben 23 gólt szerzett, és már fentebb említettük, hogy az előző szezonban a West Brom játékosaként szintén 23-at. Ehhez képest viszont a Premier League-ben a 13/14-es idényben szerzett 7 találata a csúcs.

Nagyon érdekes lehet az idei szezon, mert az elmúlt időszakban nem nagyon fordult elő, hogy ilyen sok játékos szerzett volna több mint 20 gólt a Champóban, de az meg főleg nem fordult elő, hogy közülük szinte mindenki a PL-ben szerepeljen a következő szezonban. Így most jó alkalmunk lesz megfigyelni, hogy ki mire megy legmagasabb szinten. Az utóbbi pár évben keveseknek sikerült 20+ másodosztályú szezon után 10+ idényt összehozni az élvonalban. 16/17-ben Chris Wood lőtt 27 gólt a Leeds színeiben, majd az azt követő két szezont egyaránt 10-10 góllal zárta a Burnley-ben. 2015-ben a Watford támadója, Troy Deeney zárt 21 góllal, a következő évben a PL-ben 13-ig jutott, szintén a darazsak játékosaként. Érdemes még megemlíteni Charlie Austint, aki 13/14-ben 19 góllal vette ki a részét a QPR feljutásából, aztán 18-at lőtt a Premier League-ben.

A kategória abszolút királya Kevin Phillips, aki a Sunderland színeiben a 98/99-es szezont 23 góllal zárta az akkor még Division One-nak hívott másodosztályban, és a feljutást követően a 1999/2000-es idényben 30(!) találattal gólkirály lett a Premier League-ben. Ezzel nem csak a feljutók, hanem úgy általában az első PL szezonos játékosok között is tartja a rekordot.

Több oka is lehet annak, hogy kevés olyan támadó akad, aki a Champó után közvetlenül a Premier League-ben is maradandót tud alkotni. Akár feljutó csapat tagjaként, akár klubváltás által, de jellemzően az alsóházba kerülnek ezek a játékosok. Tehát amíg korábban sokat támadó és sok gólt szerző együttesek  tagjai voltak, utána sokkal inkább a védekezésre koncentráló gárdákba találják magukat, ahol jóval kevesebb segítséget kapnak a támadásban mint előtte. Ezen kívül nyilván az ellenfelek minősége is változik. Gyorsabbak, erősebbek, pontosabbak. Rendszeresen válogatott szintű védőkkel, középpályásokkal kell megküzdeniük az újonc támadóknak és ez komoly kihívást jelent.

tammy_abraham_01.jpg

a kép forrása: www.sportsmole.co.uk

Az idei szezonban is az előző idény másodosztályú gólvágói olyan csapatok tagjai, ahol az elsődeleges cél a kiesés elkerülése. Norwich, Sheffield Utd, Brighton, Burnley, Newcastle és Southampton. Azonban akad egy kivétel, méghozzá Tammy Abraham, aki a Chelsea-hez került vissza az Aston Villából, ahol valószínűleg az előbb felsoroltakkal együtt küzdött volna a bentmaradásért. Abrahamnak most megadatik az a lehetőség, hogy egy európai szereplésért hajtó csapatban bizonyíthasson. Hatalmas lehetőség kapujában áll a fiatal angol játékos, hiszen az igazolásoktól eltiltott londoni kékek - kicsit kényszerből is ugyan, de - első számú csatárként számolhatnak vele ebben az idényben. Kíváncsian várjuk, hogy tud-e élni a lehetőséggel.

borítókép forrása: www.canaries.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://soreny.blog.hu/api/trackback/id/tr3515009664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása